Župnija MIRNA PEČ - 900 let pod varstvom sv. Kancijana

vstopi in moli

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk

Jaslice

E-pošta natisni
 

Miklavževanje

E-pošta natisni

Bistvo Miklavževanja je v tem, da jaz obdarim drugega; kakor smo slišali pri nedeljski homiliji našega gospoda župnika.

Sveti Miklavž je dobri mož, za katerega vemo, da je v resnici živel in nam zapustil lep zgled. Zato se njegovega godovanja še danes od srca veselimo. V Mirni Peči smo mu tudi letos pripravili sprejem. Povabili smo ga v naš skupni dom – cerkev.

Po uvodni skladbi na violini, s katero nas je razveselila Zala, smo prisluhnili Ani in Niki, ki sta se pogovarjali o angelih varuhih. Oni nas spremljajo podnevi in ponoči. So lepi, ker so dobri. Ker tako hitro pomagajo, jim rišemo krila.

Veroučenci so nam prikazali, kako je to tudi videti. Angeli nas spremljajo na poti v šolo in nam pomagajo, ko pridemo do ovire. Angeli so z nami, ko se igramo, in nas potolažijo, ko smo žalostni. Angeli bedijo nad nami, tudi kadar spimo.

Tudi letos so k nam prišli nepovabljeni gostje – parkeljni. Lahko smo videli, kako zelo se ustrašijo molitve. S skupno molitvijo Sveti angel smo jih prepodili iz cerkve.

Med petjem pesmi, pod vodstvom ga. Anite, smo dočakali Miklavžev prihod. Miklavžu je bilo petje všeč, zato je prosil, da mu zapojemo še eno pesem. Z veseljem smo obdarili svetega Miklavža s pesmijo. On pa ni pozabil na nas in nam je prinesel lepa darila. No ja, pravzaprav bi brez angelov, skoraj ostali brez njih.

Veroučenci drugega razreda in njihovi starši se zahvaljujemo vsem sodelujočim, ki so se vabilu k sodelovanju z veseljem odzvali. Vsem pa kličemo: bodimo drug drugemu dar! Če zmanjka idej pa poprosimo svoje angele varuhe za nasvet.

 

Teden Karitas

E-pošta natisni

Na nedeljo Kristusa Kralja, 20. 11.2016, smo vstopili v teden Karitas. Hvaležni smo za leto, ki je za nami.

V Jezusovem imenu in zaradi dobrih ljudi smo lahko pomagali:

– pri razdeljevanju mesečnih paketov hrane več kot petnajstim družinam in letos dodatno evropske hrane več kot stodvajsetim osebam,

– s finančno pomočjo trem družinam v stiski,

– v postni in adventni akciji zbiranja hrane v obeh trgovinah v Mirni Peči,

– pri letovanju na morju eni družini,

– pri nakupu šolskih potrebščin petim družinam,

– prodaji sveč Karitas,

– srečanju KBBI v Mirni Peči,

– srečanju bolnikov in starejših na Zaplazu in v Mirni Peči,

– tedensko sodelovali pri molitveni skupini v DSO Šmihel -Novo mesto,

– sodelovali z ŽPS pri razdeljevanju velikonočnih voščil vsem bolnim v naši župniji in božičnih voščil po vseh družinah v župniji.

Mesečno, ob prvih ponedeljkih, eno uro pred sveto mašo (v poletnem času, ob 18.00/ v zimskem času ob 17.00) potekajo v župnišču redna dežurstva Karitas. Na isti dan, po večerni maši se srečujemo na sejah v župnišču, kjer smo vedno veseli novih prostovoljcev. Srečanja začnemo z molitvijo, nadaljujemo sejo z načrtovanjem dejavnosti po dnevnem redu in po zaključku uradnega dela sledi agape.

Vsako leto je občni zbor škofijske Karitas. Udeležujemo se izobraževanj. V februarju je bilo v Šmihelu predavanje z naslovom Empatija in sočutje v medsebojnih odnosih, dr. Barbare Simončič. V aprilu smo se udeležili posveta v Celju, o skrbi za starejše in bolne, kako odgovarjati na potrebe v prihodnosti.

V tednu Karitas smo povabljeni na vseslovensko romanje sodelavcev Karitas na Ponikvo in ogled generalke koncerta Klic dobrote.

Pri vsem prostovoljnem delu pa se vse bolj doživljamo, da je pomoč drugemu v stiski samopomoč v duhovni rasti. Vse bolj se zavedamo nujnosti stalnega osebnega in strokovnega izobraževanja. Ljudje smo vse bolj lačni duhovne hrane – tudi to je eden od naših izzivov za prihodnost.

 

Starejši in bolni pri nedeljskem bogoslužju

E-pošta natisni

Pozornost, prijazna obzirnost do drugih je začetek svetosti.
sv. Mati Terezija 

Tudi na začetku letošnjega septembra smo g. župnik in sodelavci župnijske Karitas še posebej lepo povabili vse starejše, onemogle in bolne iz naše župnije k skupnemu obhajanju sv. maše v nedeljo, 11. 9. 2016, ob 9. 30.

Veliko število naših sester in bratov, ki se zaradi starosti ali bolezenskih težav ne morejo pogosto udeleževati bogoslužja, se je zbralo v župnijski cerkvi sv. Kancijana.

Sodelovali so tudi z branjem božje besede, mašnih prošenj in uvodom v molitev Oče naš.

Za prejem zakramenta sv. spovedi sta bila na razpolago dva duhovnika iz drugih župnij. G. župnik je v homiliji starejše primerjal s cerkveno zgradbo. Poudaril je, da predstavljajo njene temelje, za vse mlajše pa tudi enega od pomembnih temeljev, na katerem gradijo življenje po veri. S svojim zgledom, s svojo življenjsko modrostjo in z duhovnim bogastvom so lahko dragocena pomoč mlajši generaciji.

Nato je g. župnik povabil starejše, bolne in vse, ki so v telesni ali duhovni stiski, k prejemu zakramenta sv. maziljenja. Veliko število vernikov je pristopilo in mir ter veselje, ki sta se odražala na njihovih obrazih, je bil zgovoren dokaz, da so se srečali z Božjo pomočjo.

Sv. mašo smo zaključili z Marijino pesmijo in se tudi Njej priporočili v varstvo.

Zaradi gradbenih del na cerkvenem dvorišču, je odpadla običajna pogostitev, vsi prisotni pa so lahko prisluhnili kratki in zanimivi predstavitvi arheologov o zgodovini mirnopeške cerkvene stavbe in o izkopavanjih v njeni neposredni okolici.

Župnijski sodelavci Karitas se zahvaljujemo vsem domačim in sorodnikom, ki ste omogočili ostarelim in bolnim svojcem, da so se lahko udeležili nedeljskega bogoslužja.


 


Stran 4 od 43

Krščanstvo danes

 
150 let Friderika Ireneja Barage

 
Priprave na krst

 
Češčenje

Povabljeni, da se ob četrtkih, ki je ustanovni dan evharistije, pridružite molitvi pred Najsvetejšim.
Po češčenju povabljeni na srečanje v župnišce.

 

Karitas

Zadnjo številko revije Žarek dobrote za mesec marec si lahko prenesete ali preberete TUKAJ.

Verouk 2017/18

Za bralce beril