Župnija MIRNA PEČ - 900 let pod varstvom sv. Kancijana

vstopi in moli

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk

Peto srečanje

E-pošta natisni

Pridite k meni in se odpočijte (Lk 10,21–22)

25 Tedaj je Jezus spregovoril in rekel: »Slavim te, Oče, Gospod neba in zemlje, ker si to prikril modrim in razumnim, razodel pa otročičem. 26 Da, Oče, kajti tako ti je bilo všeč. 27 Vse mi je izročil moj Oče in nihče ne pozna Sina, razen Očeta, in nihče ne pozna Očeta, razen Sina in tistega, komur hoče Sin razodeti. 28 Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek. 29 Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam; 30 kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.«

 


POJDITE V MIRU

Znanstveno gledano, med evharističnim kruhom in vsemi koščki kruha tega sveta, ni nobene razlike. Enakega videza so, istih kemijskih sestavin. In vendar je za nas TA KRUH dragocen zaradi vsega, kar je v ozadju. Zaradi Kristusove žrtve, njegovega trpljenja, križa, smrti in vstajenja. Zaradi Božje ljubezni do človeka.

Zakramenti niso hokuspokus. Magija. So sredstva milosti. Vidna znamenja nevidne božje milosti, ki uresničijo, kar označujejo. Zakramenti nam omogočijo, da premagamo čas in prostor in obhajamo milostno srečanje Boga in človeka kot večni danes, tukaj in sedaj. V vsakem človeku je namreč notranje prostranstvo, kjer so naša čustva, občutki, zgodovina, vzgoja, značaj, skratka v notranjosti se srečata naša duševnost in duhovnost.

Vera je trdno prepričanje, da Bog biva; to, da imaš Boga resnično rad in mu zaupaš; to, da sprejemaš Sveto pismo kot božjo besedo, in končno to, da si prizadevaš živeti po božji volji, ki jo lahko spoznaš po glasu vesti in razodetju.

Kaj vse bi si Gospod lahko izbral kot nekaj, kar bi njegovi učenci delali v njegov spomin. Izbral si je najosnovnejšo stvar. Hrano in pijačo. Božja bližina, odnos z Bogom, je za človeka tako pomembno, kot sta hrana in pijača. Zato je postavil evharistijo. Jezus med nami. Jezus za nas. Mi v Njegovi ljubezni. To je sveta evharistija.

V človeka je položen naravni zakon. Človek je sposoben spoznati dobro in slabo. Ni pa sposoben URESNIČITI dobro. Tukaj zdaj nastopijo zakramenti, ki človeku pomagajo dopolnit njegovo naravo.

55 minut je potrebnih, da z nekom ostaneš v odnosu. Maša torej ni predolga, lahko da je le naša vera prekratka.

Pred Bogom si lahko tak, kakršen si. V službi moraš biti uspešen. Doma moraš biti natančna gospodinja, skrben starš, ljubeč zakonski partner. Pri sveti maši pa si lahko tak, kakršen si. Nepopoln. Utrujen. Dotolčen. Grešen.

 


 

Mašo lahko doživiš, če jo živiš cel teden. Ta teden se bom zato potrudil za pomembne malenkosti. Spoštovanje do kruha, hrane. Molitev pred jedjo. Prosim/hvala. Oprosti. Cel teden bom vključeval-a v molitev kakšno nalogo, težavo, pomemben dogodek, jubilej, …, ki je pred našo družino, posebej pa bomo za to prosil-a še pri nedeljski sveti maši. Našel-a bom vsaj tri stvari, za katere se bom v nedeljo po obhajilu zahvalil-a. K maši bom šel-a pravočasno. Potrudil-a se bom, da se bom lepo pokrižal-a, pokleknila, glasno sodelovala, … Po sveti maši si bom vzel-a še trenutek za »osebni nasvidenje« Jezusu.

 

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži


Karitas

Zadnjo številko revije Žarek dobrote za mesec marec si lahko prenesete ali preberete TUKAJ.