Župnija MIRNA PEČ - 900 let pod varstvom sv. Kancijana

vstopi in moli

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Home Dejavnosti Seminarji
Seminar

Verujem - verujemo

E-pošta natisni

V četrtek, 15. novembra 2012, je našo redno tedensko molitveno srečanje obogatil s svojo prisotnostjo g. Franci Alič, ki  domuje na Rogovoli in duhovno skrbi za sestre v tamkajšnjem samostanu.

Naslov njegovega predavanja je bil VERUJEM – VERUJEMO.

Vera je osebna privrženost celega človeka Bogu, ki se razodeva. Vera vključuje potrditev razuma in volje.

Človek je bitje, ki je po svoji naravi religiozno, ki vedno nekaj išče, po nečem hrepeni, si zastavlja presežna vprašanja. Je edino bitje, ki razmišlja in išče Boga. Bog se človeku razodeva na več načinov: po Sv. pismu, po Jezusu Kristusu, po prilikah, po izročilu. Človek Bogu odgovarja in to je moja osebna vera. V tem letu vere sem še posebno vzpodbujen, da se vprašam, kakšen vernik sem, kaj mi pomeni vera. O verskih čustvih se težko izražamo. Danes je zelo moderno govoriti o pozitivni energiji, a je potrebno tudi ta termin osnovati na nečem.

Bog se človeku razodeva skozi zgodovino: Adam in Eva, zaveza po potopu, Abraham, 10 zapovedi, Jezus Kristus, ki je vrhunec božjega razodetja. Tudi vsak od nas ima svojo zgodovino: prvo srečanje z Bogom, obdobje božje bližine, čas, ko nam je bil Bog daleč, čas zavrženosti od Boga, čas Božje tišine,… Prav je, da o svoji osebni zgodovini premišljujemo.

Človek je skozi zgodovino dal Bogu odgovor: Noe je zgradil oltar, Abraham je odšel iz svoje dežele, Izraelci so odpotovali v obljubljeno deželo, Jezus Kristus je izpolnil božjo voljo. Ko jaz Bogu odgovorim, je to moja osebna vera.

Torej sem vernik, sem iščoči vernik, sem odgovarjajoči vernik. Tako je svoje razmišljanje zaključil g. Alič.

Veseli smo bili, da nam je odkrito pričeval o delu svojega življenja, ki ga je  na poseben način zaznamovalo in mu temeljito spremenilo pot njegovega bivanja in poslanstva na zemlji. Gospod je rekel Abrahamu: Pojdi iz svoje dežele, iz svoje rodbine in iz hiše svojega očeta v deželo, ki ti jo bom pokazal.

Številni poslušalci se bomo s hvaležnostjo spominjali četrtkovega večera. Preplet verske teorije in preizkušanega življenja, ki odgovore na težka vprašanja išče in najde v Bogu, je  močan zgled, ki topi najdebelejše plasti ledu.

 

Šesti in sedmi teden

E-pošta natisni

Z zamudo opažam da sem pozabil objaviti dogajanje šestega srečanja, obenem pa tudi srečanja sedmega tedna.

V šestem tednu nam je o svojem življenju spregovoril gospod Ciril, kateri je imel kar veliko preizkušenj, tako v družini kot v življenju samem. Njegovo življenje samo je pravo pričevanje vztrajnosti v veri, sploh v težkih preizkušnjah.

V sedmem tednu pa sta nas obiskala zakonca Angelca in Leopold Pobežin. Gospa Angelca je spregovorila o izročanju življenja Bogu, klicanju Svetega Duha. Nato sta še molila nad vsakim, ostali pa smo lahko užili ta čas pred Najsvetejšim.

 

 

Peti teden

E-pošta natisni

Ta teden nam je gospod Vinko spregovoril o delovanju Svetega Duha v svojem življenju, ter kako mu je pomagal pri mnogih težavah.

V priponki najdete nekaj odlomkov o Svetem Duhu, pa tudi dve molitvi k Svetem Duhu.

 

Četrti teden

E-pošta natisni

 


Stran 1 od 3

Karitas

Zadnjo številko revije Žarek dobrote za mesec marec si lahko prenesete ali preberete TUKAJ.